Crap la grătar &Crap marinăresc

1 kg crap curăţat de intestine şi spălat, sare, 3 linguri cu margarină, 1 lămâie, 1 lingură cu muştar, piper măcinat.

Peştele se pune întreg pe un grătar dublu, după ce a stat cu sarea pe el o jumătate de oră. Grătarul se pune direct pe jar şi se întoarce des pentru ca peştele să se se frigă uniform. Se unge cu puţin ulei dacă nu este de

stul de gras şi se aşază pe un platou când este gata, apoi se taie felii groase după ce s-a răcorit puţin. Se înlătură carcasa de solzi şi aripi, se trec bucăţile pe farfurii.

Se prepară un sos din margarină şi lămâie astfel: margarina se înmoaie pe foc mic, ap

oi se trage cratiţa de pe foc, se adaugă zeama de la o lămâie şi se freacă energic cu o lingură de lemn până când se omogenizează bine. Se adaugă muştarul, continuând operaţia. Când sosul arată ca o cremă consistentă, se sărează şi se ţine la cald. Se toarnă peste peştele fript şi se seveşte cald, cu pâine proaspătă şi vin alb sau rose. Sosul se poate servi şi la păstrăvi pe grătar sau rasol.

Crap marinăresc (4-6 persoane)

1 crap mijlociu, 1 pahar cu vin roşu, sare, piper măcinat, 3 linguri cu margarină, 200 g ciuperci, 200 g arpagic, cimbru.

Se curăţă peştele de solzi, se goleşte de intestine, se spală şi se taie felii groase care se

sărează şi se lasă să stea 1/2 oră. Se curăţă arpagicul şi se înmoaie în margarină, pe foc mic, adăugând din când în când puţină apă caldă. Ciupercile se spală în mai multe ape reci, se taie felii subţiri şi se pun peste arpagic. Se înmoaie doar zece minute, după care se adaugă vinul, un pa­har mic de supă caldă, sare, piper boabe şi puţin cimbru. Se pun feliile de peşte în sosul astfel pregătit şi se acoperă cratiţa în care fierbe. Se fierbe totul  o oră, după care se scot şi se aşază pe un platou lung, reconstituind peştele şi încon­jurându-l cu arpagic, ciuperci şi sosul în care s-a făcut. Se serveşte cald, cu pâine proaspătă de casă şi vin alb sec.

  Subscribe  
Notify of