Home - Retetele lui Dan - MASA CU PEŞTE PENTRU FLORII

MASA CU PEŞTE PENTRU FLORII

Salată de somon afumat (4-6 pers.)

250 g somon afumat, 2-3 fire de ceapă verde, 1 castravete de seră sau  2 castraveţi de grădină, 1/2 lămâie, 1/2 kg cartofi fierţi, sare, mărar tocat, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu oţet

Se spală peştele, se curăţă de oase şi de pieliţă, se taie cuburi mici care se pun în castron adânc

şi se stropesc cu zeamă de lămâie. Se amestecă uşor. Se curăţă cartofii de coajă cât sunt calzi, se taie felii subţiri şi se pun peste peşte. Se stropesc cu ulei de măsline. Se parat sepregătesc castraveţii: se curăţă de coajă şi de seminţe, se s

pală, se taie cuburi mici şi se acoperă cu o lingură de sare. Se lasă în farfurie 5 minute, apoi se spală, se scurg şi se pun peste cartofi. Se amestecă uşor ingredientele, apoi se pune ceapa verde tocată mărunt, sarea necesară şi o lingură cu oţet. Se omogenizează amestecul cu mărar tocat şi se serveşte salata cu pâine prăjită.

Salată din icre de crap (4-6 persoane)

50 g icre de crap, 1 ceaşcă mare cu ulei de floarea soarelui, 1/2 lămâie,  1/2 ceapă, 1 lingură cu griş, măsline.

Icrele (dacă sunt proaspete, se lasă de pe o zi pe alta cu sare pe ele), se desărează, se scurg bine în sită inox, apoi se pun în farfurie adâncă. Se fierbe în apa care clocoteşte, grişul (e nevoie de 2 linguri rase de griş la 100 ml apă), după care se trage vasul de pe foc şi se lasă într-o farfurie cu apă rece câteva minute. Când s-a răcorit, se ia o lingură de griş şi se pune peste icre. Se omogenizează, folosind o lingură de lemn şi se pune uleiul câte puţin, mişcând lingura într-un singur sens. Când s-a încorporat uleiul, se pune zeama de lămâie şi ceapa tocată fin. Dacă ceapa nu e suportată, este de-ajuns să stoarcem zeama de ceapă peste icre. Se aşază icrele pe un platou ornat cu frunze de salată, se înconjoară cu măsline întregi şi cu roşii sau ardei gras. În lipsa acestora ornamentul se poate face cu felii subţiri de lămâie sau cu felii de castravete murat. Se fac tartine pe felii mici şi subţiri de franzelă, se servesc imediat, sau de pe o zi pe alta.

            Salată din icre de ştiucă (4 persoane)

            50 g icre de ştiucă (fără pieliţe), 250 g ulei, 1/2 ceapă, 1/2 lămâie, câteva măsline, sare.

Icrele de ştiucă, fiind mai mari, se pregătesc fără griş. Se pun, fără să fie spălate, în castron adânc, se stoarce deasupra lor zeama de la jumătate de lămâie, se adaugă uleiul treptat şi se amestecă energic (mai ales după ce s-a încorporat uleiul) cu o lingură de lemn. Când amestecul este omogen, se toacă ceapa mărunt, se freacă bine cu sare, se spală cu apă rece şi se stoarce bine. Se pune ceapa peste icre, se mai amestecă puţin pentru omogenizare, după care se pun icrele pe un platou mic, ornat cu frunze de salată şi se înconjoară cu măsline verzi întregi.

            Salată din icre şi peşte conservat (6-8 pers.)

            100g icre proaspete sau sărate, 250 g macrou conservat în oţet, sare, 4 fire de ceapă verde, 2 morcovi, 4 cartofi, 3 linguri cu ulei de măsline, 200 g conopidă fiartă, frunze de salată verde.

Se spală icrele, se scurg şi se pun la fiert în apă caldă. Se trage vasul de pe foc după 10 minute, se scurg şi se lasă deoparte. Se spală peştele, se curăţă de oase şi de pieliţă, se taie cuburi mici, care se pun în castron adânc. Legumele curăţate şi spălate se pun la fiert: într-un vas se fierb morcovii şi cartofii; într-un vas se fierbe 10 minute conopida. Când sunt fierte, legumele se taie cuburi mici, se stropesc cu ulei, se pun peste peşte. Tot acum se pune ceapa verde tocată fin şi icrele desfăcute (dacă  s-au strâns în masă compactă la fiert). Se omogenizează amestecul, se sărează şi se trece pe un platou ornat cu frunze de salată. Se aşază salata în piramidă, se înconjoară cu jumătăţi de măsline, se lasă 1 oră la rece şi se serveşte cu pâine prăjită.

  Subscribe  
Notify of