MASA CU PEŞTE PENTRU FLORII

Salată de heringi (4 persoane)

2 heringi desăraţi, 1 ceapă, 1 ceaşcă mare cu ulei, 1/2 lămâie, măsline, 1 felie de franzelă, sare.

Heringii se desărează o oră în apă rece, se curăţă de oase, se dau prin maşina de tocat şi se pun în castron adânc. Se stoarce deasupra zeama de la jumătate de lămâie şi se amestecă uşor, după care s

e adaugă ceapa tocată mărunt, frecată cu sare şi spălată în apă rece. Peste amestec se pune o felie de pâine înmuiată în apă rece, după care se omogenizează folosind o lingură de lemn. Uleiul se adaugă treptat şi se freacă într-u

n singur sens, ca la maioneză.

Când amestecul arată ca o pastă omogenă, se pune pe un platou, se garniseşte cu jumătăţi de măsline şi se lasă la rece o oră. Se fac tartine cu franzelă proaspătă care se servesc ca aperitiv.

Salată de sardele cu ceapă (4 pers.)

100 g sardele fără oase, 3 castraveciori muraţi, 1 linguriţă cu muştar, 1 lingură cu margarină, 3-4 fire ceapă verde, 1 franzelă subţire, 1/2 lămâie.

Se toacă mărunt castraveciorii şi sardelele, se curăţă ceapa de frunzele veştede, se spală şi se taie bu

căţi mici.

Amestecul acesta se trece prin maşina de tocat, iar pasta obţinută se amestecă încet cu 1 lingură plină vârf cu margarină. Se adaugă şi muştarul şi, dacaă este nevoie, şi sarea necesară, totul se omogenizează şi se acreşte cu puţină zeamă de lămâie. Se aşază pe un platou ornat cu frunze de salată. Franzela se taie felii subţiri care se servesc lângă pasta de sardele, pentru a se face tartine după gustul fiecărui mesean. Se servesc lângă vin alb.

  Subscribe  
Notify of