Retete de Florii

Scrumbie cu sos englezesc (4 persoane)

4 scrumbii mijlocii, 1 pahar cu supă de zarzavat, 1 lămâie, 1 linguriţă cu amidon, piper boabe, sare, 1 foaie de dafin.

Se curăţă peştele, se înlătură capul, se goleşte de intestine şi se spală cu apă rece. Se aşază într-o cratiţă cu o cană de supă de zarzavat, sare şi boabe de piper, şi se lasă să fiarbă la foc mic. După 20 minute scrumbiile se scot pe un platou şi se acoperă cu un sos englezesc, obţinut astfel: se desface amidonul într-o cană de supă de peşte sau de zarzavat, se clocoteşte cinci minute pe foc mic cu sare, o foaie de dafin şi puţină coajă de lămâie. În sosul obţinut se stoarce o lămâie şi se serveşte imediat turnat deasupra scrumbiilor. Peştele se serveşte cald sau rece, cu pâine proaspătă şi vin alb demisec.

Scrumbie la cuptor (în pergament) (4 persoane)

4 scrumbii, 1 lingură cu margarină, sare, hârtie de pergament, pătrunjel tocat.

Scrumbiile se curăţă şi se golesc de intestine. Dacă sunt sărate, se lasă câte­va ore la desărat în apă caldă, apoi se ung cu margarină şi se învelesc în hârtie pergament. Se pun într-o formă unsă cu unt, iar forma se introduce în cuptorul cald. Se frig o oră la foc potrivit. Se servesc după ce s-a înlăturat hârtia, cu garnitură de legume fierte, stropite cu margarină sau ulei fin, acoperite cu pătrunjel tocat, cu pâine proaspătă şi vin alb sec.

 

Scrumbii proaspete la grătar (4-6 persoane)

3 scrumbii mari, sare, 1 lingură cu muştar, 2 linguri cu ulei, 2 linguri cu pesmet.

Se curăţă scrumbiile, se înlătură capul, se golesc de intestine şi se spală cu apă rece. Se sărează şi se lasă cu sare pe ele 1/4 oră, apoi se ung cu ulei şi cu muştar, se trec prin pesmet şi se pun pe grătar dublu. Se aşază grătarul pe jar, se întoarce des pentru ca peştele să nu se ardă, se scot peştii pe un platou adâncit uşor şi se scoperă cu puţin mujdei de usturoi. Se servesc cu garnitură de cartofi fierţi, cu pâine proaspătă şi vin alb sec.

  Subscribe  
Notify of